CURIOZITĂŢI GEOGRAFICE

Cele mai spectaculoase deşerturi din lume

Cele mai spectaculoase deşerturi din lume

O călătorie în deşert este, cu siguranţă, o aventură unică: kilometri de nisip, roci, foarte puţină vegetaţie, dune, scenografii care evocă peisaje ”lunare”, extraterestre. Dar deşerturile nu seamănă între ele, deşi la prima vedere ar putea părea toate la fel. Iată care sunt cele mai spectaculoase din lume.

Salar de Uyuni, Bolivia


Deşi nu este cel mai faimos deşert din lume, Salar de Uyuni este considerat cel mai frumos, poate şi pentru faptul că, spre deosebire de celelalte, este format dintr-o întindere imensă de sare. Peisajul pare, într-adevăr, de pe altă lume: vulcani activi, cactuşi, gheizere, toate „luminate” de albul sării, care se contopeşte suprarealist cu albastrul cerului.

Sahara


Este deşertul cel mai cunoscut din lume, ales de multe ori de romancieri drept scenariul ideal al operelor lor. Cel mai mare deşert din lume, care se întinde pe o suprafaţa de peste 8.000.000 kmp, nu a fost dintotdeauna astfel: a existat o vreme când zona era acoperită de gheţari, apoi a fost inundată parţial de mare; pe timpul dinozaurilor, era scăldată de mari râuri şi presărată cu lacuri şi bălţi, dar aceste condiţii s-au schimbat când în Europa a luat sfârşit ultima glaciaţiune, iar nordul Africii a devenit arid, mai mult sau mai puţin aşa cum este astăzi..
Diversitatea condiţiilor climatice a lăsat amprente importante asupra solului. Există un tip de peisaj saharian, numit serir, care este constituit în principal din mari suprafeţe acoperite cu stânci rotunjite, indiciu clar al prezenţei în zonă a unor ape curgătoare care au şlefuit pietrele. Alt tip de peisaj este hammada, sau deşertul stâncos, format în principal din lave care au erupt la suprafaţa vulcanilor. Mai există şi erg, deşertul nisipos, care reprezintă o zecime din suprafaţa totală a pustiului Sahara.
Vegetaţia în Sahara este redusă; ajunge, însă, puţină apa pentru ca plantele, bine adaptate, să supravieţuiască.
Gobi, Mongolia


Peisajele lui sunt dezolante, dar fascinante: terenuri aride şi stâncoase, în culori aprinse, întrerupte de arbuşti şi mărăcinişuri, puţine întinderi nisipoase (3% din suprafaţă), câteva animale sălbatice (precum măgarul sălbatic numit kulan), multe grote şi, pe alocuri, câte un lac sărat. În anii 1920, Roy Chapman Andrews şi oamenii lui au scos la suprafaţa peste o sută de schelete fosile de reptile datând din Cretacic, de-acum 70 de milioane de ani, de la Velociraptor la Tyrannosaurus rex şi Protoceraptor.
Porţiuni considerabile din deşert sunt acoperite de aşa-numitele tectite, bucati de roca de câţiva centimetri, cu aspect sticlos. În opinia cercetătorului rus Mikail Agrest, acestea ar fi alcătuite din fragmente desprinse pe parcursul preistoriei din corpuri cosmice, din cauza căldurii puternice care a însoţit pătrunderea lor în atmosferă Pământului. Compoziţia tectitelor le diferenţiază net de meteoriţi, ele au fost descoperite în regiuni bine delimitate, iar analiza chimică a structurii lor i-a făcut pe mulţi să creadă că originea lor nu ar fi una terestră.
Wadi Rum, Iordania


Wadi Rum face parte din valea cu acelaşi nume, care, în urmă cu milenii, a fost săpată de un râu astăzi dispărut. Acest deşert impresionează prin coloritul lui special, roşiatic în anumite zone. O caracteristică a locului este şi prezenţa unor munţi impunători, Shar, de bazalt şi granit, a căror înălţime depăşeşte 1.600 m. În mod surprinzător, cu toată că este aridă, această regiune este una populată, şi nu doar de beduini: există un important flux de turisti in zona (mai ales alpinişti), iar localitatea Wadi Rum are un aspect destul de modern.
Thar


Deşertul Thar din India este al şaptelea că mărime din lume, iar naşterea lui este controversată: unii cred că deşertificarea zonei este de data relativ recentă (acum 4.000 de ani), alţii însă susţin că datează din urmă cu peste 10.000 de ani.
Deşertul „musca” din patru state indiene, dar cea mai mare parte din el se află în Rajasthanul de vest şi în regiunea pakistaneză Sindh.
În Rajasthan, deşertul se prezintă că o imensă întindere de nisip şi dune, care se extinde până la frontiera cu Pakistanul şi la lanţurile muntoase Aravalli. De-a lungul numeroaselor oaze, există multe sate; pe vremuri, acesta era drumul bătut de caravanele de neguţători care transportau mărfuri preţioase din China şi din India către Persia şi Asia Mică.

Patagonia


Pustiul Patagoniei, cel mai mare deşert aflat pe continent american, se găseşte în principal în Argentina, în regiunea meridionala a regiunii Patagonia, cu mici porţiuni în Chile, fiind străjuit de Cordiliera Anzilor la vest, Oceanul Atlantic la est, de intinsele câmpii argentiniene (pampas) la nord şi de Strâmtoarea Magellan la sud.
Este un deşert unde ninge, iar temperatura nu trece niciodată peste 12° C; este situat, în cea mai mare parte, pe un podiş pietros, modelat de râuri şi de vânturile deşertului.
Regiunea care înconjoară deşertul are multe caracteristici diferite, care depind de apropierea de munţi sau de Oceanul Atlantic. Cursuri de apa temporare, lacuri şi depozite aluvionare sunt create de topirea anuală a gheţii din Anzi, susţinând viaţa anumitor plante acvatice.
Atacama


Cercetătorii de la NASA se folosesc de peisajul lui pentru a testa instrumente menite să fie trimise pe Marte, pentru descoperirea altor forme de viaţă. Atacama, una dintre zonele cele aride de pe planeta, este caracterizat de o puternică diferenţă de temperatură între zi şi noapte: ziua se înregistrează 30°C, iar odată cu căderea întunericului, temperaturile scad drastic, până in jur de 0°C.

Populaţia este foarte rară. Oraşele existente au fost construite in jurul oazelor naturale, precum satul San Pedro, fondat pe la anul 1450, unde astazi traiesc circa 5.000 de persoane. După cum numele o sugerează, Valea Lunii, regiunea la vest de San Pedro, i seamana izbitor cu suprafaţa Lunii, graţie depozitelor de sare care dau solului o culoare albă şi o consistenţă „lunara”.
Unii cercetători sunt convinşi că o bună parte din această regiune nu a mai fost atinsă de o picătură de ploaie de 100 de ani.
Lipsa aproape totală a norilor, atmosfera uscată, cota înaltă şi populaţia redusă fac din Atacama locul ideal pentru studiile astronomice. De altfel, în acest deşert există două observatoare: La Silla Observatory şi Paranal Observatory.

Antarctica


De obicei, înţelegem prin deşert o imensă întindere de nisip, dar există şi alte elemente care identifică o zonă drept teritoriu deşertic. Unul dintre acestea este şi gheaţa care defineşte Antarctica. Milioane de km cubi de apa acoperă zonă, locuită exclusiv de cercetători ştiinţifici (în anumite perioade ale anului) şi de plante şi animale care au reuşit să se adapteze la clima extrem de aspră.
Kalahari


Este cel de-al patrulea deşert din lume ca suprafaţă şi se întinde pe circa 520.000 kmp între Botswana, Namibia şi Africa de Sud. E un deşert de nisip roşu, a cărui zonă de sud-vest, cea mai arida, îl califica drept unul de tip fosil. Rezervele de apa de mari dimensiuni sunt în număr de două: salinele Makgadikgadi din Botswana şi salinele Etosha din Namibia. Pot fi vizitate de turişti cele 3 rezervaţii naturale principale: Central Kalahari Game Reserve, Khtuse Game Reserve şi Parcul Transfrontalier Kgalagadi. Prezenţa umană se reduce la grupurile nomade de boşimani, despre care se crede că au locuit pe aceste pământuri, ca vânători-culegători, încă de acum 20.000 de ani.
O zonă atipică a deşertului este delta fluviului Okawango, foarte bogată în floră şi faună, regiune declarată de UNESCO monument al naturii.

Mojave


Pe ultimul loc în acest top al celor mai spectaculoase deşerturi din lume se află Mojave, din Statele Unite, situat într-o zonă arida din California. Este, de fapt, un podiş, bogat în bazine sărate şi zăcăminte de minereuri.
Mojave este şi sediul bazei militare Edwards AFB (aeroportul militar al Forţelor Aeriene a Statelor Unite), loc de aterizare alternativ la Cape Canaveral, pentru navetele spaţiale care se întorc din misiuni.

http://travel.descopera.ro/7932579-Cele-mai-spectaculoase-deerturi-din-lume

STATELE LUMII

Există aproximativ 210 ţări în lume.

Mai jos sunt 24 lucruri pe care poate nu le ştiţi despre unele dintre aceste ţări.

                                             
24. Cel mai probabil să dispară sub valuri – Maldive
Maldive
Cu toate discuțiile despre încălzirea globală și creșterea nivelului mării, locuitorii din Maldive au cele mai multe motive să se teamă. Cu o inălţime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului mării națiunea lor este cea mai expusă de pe Pamânt în cazul creşterii nivelului oceanelor.

 23. Populaţia cea mai supraponderală – Nauru

Nauru
Cu peste 95% din populație supraponderali, națiunea din mica insulă Nauru este, de departe, cea mai grasă de pe Pamant. Epidemia de obezitate sa este atribuită importului de fast-food din Vest, care a coincis cu un standard crescut de viață în secolul 20, datorită exporturilor sale de fosfat.

22. Drumuri din corali – Guam

Guam
Deoarece Guam nu are plaje din nisip natural, ci numai corali, insula națiune face asfalt utilizând un amestec de corali de ulei, refuzând importul de nisip din străinătate.

21. 350 de oi pe cap de locuitor –  Insulele Falkand (Marea Britanie)

Falkland
Cei aproximativ 3.000 de locuitori din Insulele Falkland cresc 1 milion de oi! Nu e de mirare, pentru că lâna este cel mai important produs de export.

20. Cel mai vechi stat suveran – Egipt

Egipt
Acest lucru depinde în mare măsură de definiția ta a unui stat suveran, dar în cazul în care acceptaţi
prima apariţie a suveranităţii, apoi Egipt ar fi prima țară din lume pentru că a obținut-o o dată cu formarea primei dinastii, în 3100 î.Hr..

19. Cele mai multe lacuri din lume – Canada

Canada
Cu peste 3 milioane de lacuri (60% din toate lacurile din lume se găsesc în interiorul granițelor sale.), 9% din teritoriul canadian este de fapt apă dulce
 

18. Cel mai probabil loc în care nu-ţi întâlneşti aproapele! – Mongolia

Mongolia
La 4 persoane pe kilometru pătrat Mongolia este țara cel mai puțin populată de pe Pamânt.
Comparați acest lucru cu Mong Kok, un cartier din Hong Kong, care are cea mai mare densitate  a populației în lume: 340.000 de oameni pe kilometru pătrat!
 17. Cel mai mare număr de tancuri – Rusia
Rus
Acesta este un titlu de glorie cam ciudat, dar Rusia are, de departe, cele mai multe tancuri din lume (21.000). Din fericire, cele mai multe dintre aceste mașini sunt vechi (vestigii ale trecutului său). Deși numeric stau mai prost (16.000), Statele Unite au în inventar modele mult mai avansate.

16. Ţara fără nici un râu! – Arabia Saudită

Arabia
Sună un pic ciudat, dar aşa este! Pentru o țară la fel de mare ca și Arabia Saudită ar trebui să existe cel puțin un fel de apă curgătoare. Ei bine, nu este! Cele mai multe rezerve de apă proaspătă provin de la centrale de desalinizare sau rezervoare subterane.

15. Cea mai tânără populație din lume – Niger

Niger
În general, țara cea mai tânără este apreciată prin calcularea procentului de locuitori mai mic de 15 ani.
În prezent, Niger deține această distincție, cu aproximativ jumătate din populația sa abia alunsă la pubertate (49%).

14. Țara cea mai diversă în lume – India

India
În aproape fiecare domeniu – cultural, economic, climatic, rasial, lingvistic, etnic și religios – India este țara cea mai diversă din lume.

13. Ţara aflată cel mai aproape de dispariție – Ucraina

Ucraina
Cu o scădere naturală a populației de 0.8% anual, Ucraina îşi va pierde până în 2050 cca. 30% din locuitorii săi.

12. Ţara cu cei mai mulţi locuitori ai săi car trăiesc în străinătate – Malta

Malta
După vremuri grele dpdv economic, cuplate cu o rată crescută a natalității, Malta are astăzi o bogată  experiență în imigrare. Este semnificativ faptul că în prezent există viață malteză mai mult în străinătate decât în ​​țara în sine!

11. Ţara mai mică decât Central Park din New York – Monaco

Monaco
Deși Vatican este mai mic (0.17 km pătraţi) faţă de Monaco (0.8 km pătraţi), nu are rezidenţi permanenţi. Dar Monaco este cea mai mică ţară locuită permanent, deşi este mai mică decât Central Park.

10. Aproape în întregime acoperită de junglă – Surinam

Surinam
În Surinam,  91% din suprafaţa sa este acoperită de junglă. O jumătate de milion de rezidenți trăiesc
de-a lungul coastei din apropierea capitalei. Doar 5% din populație (în principal indigeni) trăieşte în interiorul junglei.

9. Aproape în întregime defrişată – Haiti

Haiti
Aşa arată văzută din satelit Haiti, o țară grav afectată de despădurire, comparativ cu vecina ei Republica Dominicană .

 8. Cea mai mare țară fără ferme agricole – Singapoore

Singapur
Deși în lume există un număr de națiuni mici care nu au nici un fel de economie bazată pe agricultură, (ex. Vatican) Singapoore este cea mai mare dintre orașele-stat!

7. Cele mai multe limbi vorbite – Papua Noua Guinee

Papua Noua
Deși engleza este limba oficială a acestuistat , doar 1-2% din populație o vorbește în fapt.Este țara cea mai diversă lingvistic din lume, cu peste 820 de dialecte vorbite (12% din totalul mondial).

6. Cei mai mulţi oameni educați – Canada

Canadian
Cu 50% din populația sa educat la nivel postliceal, Canada este ţara cea mai educată din lume. Este urmată de Israel la 45% și Japonia cu 44%.

 5. Ţara cu cea mai mare suprafaţă de deşert – Libia

Libia
Cu 99% din țară acoperită de deșert, Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume. În unele dintre regiunile sale nu cade nici măcar o picătură de ploaie timp de decenii!

 4. Cea mai violentă ţară din lume – Somalia

Somalia
Deși în ultimii trei ani Irak a fost socotită cea mai puțin pașnică țară din lume, Indicele de pace global claseză anul acesta Somalia pe locul întâi.

 3. Ţara care produce cea mai mare cantitate de oxigen din lume – Rusia

Siberian
Siberia este acoperită de aproximativ 25% din pădurile lumii (o suprafață mai mare decât cea a Statelor Unite, făcând din Rusia cel mai mare convertor de CO2 în compuși respirabili. 
2. Cel mai mare producător de opiu – Afganistan
maci
Aproape incredibil, Afganistanul produc cantitatea enormă de 95% din opiul lumii. Nici măcar după 10 de ani de ocupație, forțele americane nu au micşorat această „industrie”.

1. Cei mai mulți oameni în spatele gratiilor – Statele Unite
American
Când vine vorba de locuitori încarceraţi, Statele Unite este lider mondial de necontestat.
Cu 2,2 milioane de oameni în spatele gratiilor, SUA, deşi are doar  5% din populația lumii, se poate mândri cu cei mai mulţi puşcăriaşi (25% dintre cei încarceraţi în toată lumea. China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane și Rusia a treia la 870.000.
Un comentariu

Un gând despre „CURIOZITĂŢI GEOGRAFICE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s